Co je homocystein?
Homocystein je typ aminokyseliny, která vzniká jako produkt biochemického procesu v buňkách (štěpení bílkovin). Vysoká hladina homocysteinu v krvi je označována za rizikový faktor vzniku civilizačních chorob. Již koncem 60. let 20. století zjistil americký lékař Kilmer McCully, že riziko civilizačních chorob se zvyšuje úměrně koncentraci homocystinu v krvi. Tento objev však zůstal v pozadí, protože farmaceutické společnosti o něj neměly zájem. A to i přesto, že ke snížení zvýšené hladiny homocysteinu v krvi není zapotřebí špičkové technologie, ani není nákladná.
Co ji způsobuje?
Protože homocystein je aminokyselina, je po vstupu do krevní plazmy chemicky agresivní (toxický). Poškozuje cévy, způsobuje ischemickou chorobu srdeční, náhlé cévní příhody a také zvyšuje riziko kornatění tepen. To přímo souvisí s nedostatečným prokrvením srdečního svalu a následně s infarkty.
Jednou z nejrizikovějších kategorií lidí jsou kuřáci, kteří mají celkově nízkou hladinu vitaminů skupiny B. Za optimální hladinu se považuje 6 μmol/l* nebo méně. Lidé, kteří mají hladinu homocysteinu 6 μmol/l nebo méně, mají nejnižší riziko vzniku KVO. Každé zvýšení o 5 μmol/l zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 32 % a až o 59 % zvyšuje riziko srdečního infarktu. Tyto statistiky vycházejí z dosud nejrozsáhlejšího výzkumu homocysteinu, který byl publikován v časopise British Medical Journal. Lékaři ze Southampton General Hospital provedli až 92 studií, v nichž měřili hladinu homocysteinu u více než 20 000 lidí.
Jaká je prevence?
Snížení hladiny homocysteinu je poměrně jednoduché. Kromě pestré a zdravé stravy je nutné zvýšit příjem vitaminů skupiny B, konkrétně B6, B9 (kyselina listová) a B12. Tato kombinace vitaminů způsobuje přeměnu homocysteinu na neškodnou látku methionin. Nejdůležitějším vitaminem v tomto procesu je kyselina listová. Proto je jeho množství obsaženo v kardioprotektinu nejvíce, až 1000 mikrogramů. Samotná kyselina listová však homocystein odbourávat nedokáže, jsou zapotřebí také vitaminy B6 a B12. Oba tyto vitaminy jsou obsaženy také v přípravku Cardioprotektin v množství vhodném pro doplnění průměrné stravy.
Nedostatek vitaminů skupiny B z běžné stravy
Nedostatečný příjem vitaminů z dnešní stravy není nic nového. Za svůj život sníme v průměru až 10 tun jídla, což se na nás nějakým způsobem podepisuje. Naše tělo je doslova mořem chemických látek. Proto je nutné sledovat příjem vitaminů a jejich množství. Nejenže jich máme nedostatek, protože je konzumujeme v malém množství, ale dokonce je svým životním stylem vyčerpáváme. Alkohol, antikoncepční pilulky, některé léky jsou jen některé z příkladů, které nás ochuzují o vitamíny. Proto se doporučuje obohatit pestrou stravu o vitaminový doplněk každé kategorie.
Lidská strava se neustále mění, ale v poslední době se v naší stravě výrazně zvyšuje podíl živočišných bílkovin, z nichž se tvoří homocystein. Tato strava je také chudá na kombinaci vitaminů B6, B9 a B12, které jsou nezbytné pro zajištění přeměny homocysteinu na neškodnou látku. To má za následek poruchu metabolismu homocysteinu, který se s věkem zvyšuje a intoxikuje organismus. To je příčinou civilizačních chorob.
Hladiny homocysteinu
Pouze 10 % obyvatel EU má normální hladinu homocysteinu a až třetina obyvatel EU má rizikovou hladinu. Za optimální hladinu se považuje 6 μmol/l nebo méně. Lidé, kteří mají hladinu homocysteinu 6 μmol/l nebo méně, mají nejnižší riziko vzniku KVO.
Hladiny nad 9 μmol/l naznačují, že riziko vzniku KVO, kterému lze předcházet, je relativně malé, ale existuje. Tuto úroveň má zhruba 35 % obyvatel EU.
Při hladinách nad 12 μmol/l existuje průměrné riziko, že vás postihne některá z civilizačních chorob.
Pokud je hladina homocysteinu vyšší než 15 μmol/l, hrozí vám, že jednoho dne zemřete na nemoci, kterým lze předcházet, i když jimi nyní netrpíte. Tuto úroveň má zhruba 20 % obyvatel EU.
Hladiny 18 μmol/l a vyšší jsou spojeny až s 50% rizikem onemocnění některou z civilizačních chorob během následujících 10 až 30 let. Takovou úroveň má přibližně 10 % obyvatel EU.
Hodnoty 20 μmol/l a vyšší představují vysoké riziko vzniku jedné z pěti hlavních civilizačních chorob: infarktu, mrtvice, cukrovky, rakoviny nebo demence. Lidé, kteří mají hladinu homocysteinu vyšší než 20 μmol/l, jsou ohroženi i dalšími KV onemocněními, jako jsou deprese, chronické záněty a Parkinsonova choroba. S těmito hodnotami žije přibližně 5 % obyvatel EU.